Güney Atlantik Okyanusu’nda Sıra Dışı Keşif: Dev Mürekkep Balığının Yavrusu Görüntülendi
Deniz bilimleri enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Güney Atlantik Okyanusu’nda bulunan Güney Sandwich Adaları açıklarında, sadece 30 santimetre boyunda olan bir dev mürekkep balığı yavrusu keşfedildi. Enstitünün Falkor adlı gemisiyle yapılan araştırmada, yüzeyin 600 metre derinliğinde bulunan bu nadir canlı, uzaktan kumandalı araç SuBastian tarafından kameralara kaydedildi.
Yarı saydam gövdesiyle dikkat çeken bu canlı, okyanusun en gizemli türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Kat Bolstad, yavru dev mürekkep balığının görüntülerinin keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, insanların daha önce bu canlıların varlığından haberdar olmadığını düşünmenin büyük bir alçakgönüllülük gerektirdiğine dikkat çekti.
Dev mürekkep balıklarının yaşam döngüsü hakkında hala çok az bilgiye sahip olunduğu biliniyor. Balina ve deniz kuşlarının mide içeriklerinde kalıntılarına rastlanan bu canlılar, derin denizde gözlemlenmesi oldukça nadir bir fırsat oluşturuyor. Bilim insanları, bu keşif sayesinde dev mürekkep balıklarının yedi metreye kadar büyüyebildiğini ve 500 kilograma kadar ağırlığa sahip olabildiklerini belirtiyor. Yavruların zamanla şeffaf görünümlerini kaybederek kırmızımsı bir renge büründüğü biliniyor.
Aynı araştırma gezisi sırasında bir başka nadir canlı türü olan buzul cam kalamarının da doğal ortamında görüntülendiği açıklandı. Dr. Bolstad ve Dr. Aaron Evans, dev mürekkep balığı ve buzul cam kalamarı yavrularının benzer yönlerine dikkat çekerek, bu türlerin şeffaf gövdeleri ve uzun dokunaçlarıyla önemli bir benzerlik taşıdığını belirtiyor. Ancak buzul cam kalamarında, sekiz kolun ortasında kancalar bulunmadığını da vurguluyorlar.
More Stories
Gizli Kameralar Telefonla Tespit Edilebilir
Bolu’da Motosiklet Sürücüsü Otomobille Çarpıştı, Yaralı
ASO Başkanı Ardıç gençlerle bir araya geldi