Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, üç günlük resmi ziyaret kapsamında Almanya’yı ziyaret ederken Avrupa Birliği’nin (AB) iki büyük ülkesi salı günü ortak bakanlar kurulu toplantısı gerçekleştirecek.
Macron’un dün başlayan ziyaretiyle 24 yıl sonra ilk kez bir Fransız cumhurbaşkanı Almanya’yı ziyaret etmiş oldu. Macron başkent Berlin, ülkenin doğusundaki Dresden kenti ve batısındaki Münster kentini ziyaret edecek.
Macron’un ziyareti, Ukrayna savaşı ve ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın Kasım ayında yeniden başkan seçilme olasılığı gibi Avrupa Birliği’nin büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde gerçekleşiyor.
SAVUNMA KONUSUNDA FARKLI DÜŞÜNÜYORLAR
Ziyaret aynı zamanda AB’nin politikalarına yön veren Alman-Fransız ilişkilerinin durumu hakkında gösterge teşkil edecek.
Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından karşılanan Macron dün gazetecilere, Ukrayna’daki Rus işgaline atıfta bulunarak, “Bu devlet ziyareti Avrupa için çok önemli bir anda gerçekleşiyor… Avrupa olarak emperyalist arzuların karşısında durmamız gerekiyor… bu Fransız-Alman ilişkilerini güçlendirmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.
Almanya’nın yönetiminde sembolik bir rolü olan Steinmeier, iki ülkenin birlikte çalışması halinde Ukrayna savaşı, Gazze savaşı ve ABD’de gerçekleşecek başkanlık seçimi gibi Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı jeopolitik sorunların üstesinden gelinebileceğini söyledi.
ABD eski başkanı Donald Trump, daha önce yaptığı bir açıklamada Kasım ayında tekrar başkan seçilmesi halinde, NATO’ya yeterince katkı yapmayan Avrupa ülkelerini Ukrayna’yı işgal eden Rusya’dan korumayacağını, hatta “elinden geleni yapması” için Rusya’yı teşvik edeceğini söylemişti.
Savunma konusunda Fransa ve Almanya farklı politikalar güdüyorlar. Fransa AB’nin savunma alanında kendi kendine yeten bir güç olmasını isterken Almanya ABD’nin NATO ile sağladığı güvenlik şemsiyesine alternatif olamayacağına dikkat çekiyor.
ORTAK BAKANLAR KURULU TOPLANTISI
Ziyaretin en yakından izlenen kısmı ise Salı günü yapılacak olan ortak bakanlar kurulu toplantısı olacak. Fransız ve Alman hükümetleri, savunma ve rekabet gücü gibi ortak ele almakta zorlandıkları konuları görüşecekler.
İki ülke 6-9 Haziran’da yapılacak olan ve aşırı sağın güçleneceği tahmin edilen Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde birliğin gelecek beş yıllık gündemi konusunda da ortak zemin arayacaklar.
Avrupa Parlamentosu seçimleri ile Almanya’da gelecek yıl yazın yapılacak genel seçimler öncesindeki bir yıllık süre, uzmanlara göre AB’nin kapsamlı politikaları hayata geçirmesi için fırsat penceresi oluşturacak.