Ekmeğin, Peynirin ya da Meyvelerin Küflü Kısmını Kesip, Geri Kalan Kısmını Yemek Sağlıklı Mıdır?

Genellikle yiyeceklerinizin üzerinde gördüğünüz ve “küf” dediğiniz renkli kısımlar, yiyeceğin içerisinde bulunan mantarların üreme hücreleridir. Canınız bir meyve istediğinde veya gece yarısı acıktığınızda yatağınızdan kalkıp dolabı karıştırdığınızda, küflenmiş gıdalarla karşı karşıya kaldığınız olmuştur.

Küf miktarının fazla olduğu durumlarda birçok kişi, söz konusu yiyeceği doğrudan çöpe atmayı tercih ediyor. Ancak bazen öyle durumlar oluşabiliyor ki, ufacık bir küf noktası için geri kalan kısmı oldukça temiz ve sağlıklı duran meyve, ekmek ya da peynirin çöpe atılmasına gönül razı gelmiyor.

Bir bıçak yardımıyla ya da elle koparılarak atılan küflü kısmın ardından, oldukça temiz görünen kısım tüketiliyor. Peki dışarıdan bakıldığında temiz görünen bu bölüm, gerçekten de temiz mi?

KÜFLÜ NOKTALAR YALNIZCA BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Bilim insanları, ekmeğinizin yüzeyindeki, meyvelerinizin içerisindeki noktacıklı veya gruplar halindeki küfün arkasında çok daha fazlası olduğu uyarısında bulunuyor. Küfe neden olan mantarların çok küçük bir bölümü gıdanın dışına çıkarak çıplak gözle görülür bir hal alırken, geri kalanı ise besinlerin içerisine doğru dallanıp saçaklanarak gider ve çıplak gözle görülmeleri imkansızdır.

Dolayısıyla, ufak bir küf noktasını kesip, geri kalan bölümü yemeyi tercih ediyorsanız, bu durum bol bol küf yediğiniz anlamına geliyor.

KÜFLÜ YİYECEK YEMEK SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?

Araştırmacıların açıklamalarına yanıt veren çok sayıda insan, yıllardır küflenmiş ürünlerin küflü bölgelerini kestiklerini ve tüketmeye devam ettiklerini, bu durum nedeniyle herhangi bir sağlık sorunu yaşamadıklarını açıklıyor.

Bu açıklama gerçekten de bilimsel olarak doğru. Konu hakkında detaylı bir açıklamada bulunan ABD Tarım Bakanlığı teknik bilgi uzmanı Nadine Shaw, küf tüketmenin sağlığa etkisi üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü küf mantarların büyük bir kısmı zararsızdır. Bazı küf mantarlarında mikotoksinler bulunabilir. Bunlar, alerjik reaksiyonları tetikleyebilen, nefes darlığına neden olabilen zehirli kimyasallardır. Bunlardan özellikle aflatoksin adı verilen bir tanesi, kansere bile neden olabilir!”

KÜFLÜ YİYECEKLER YÜZÜNDEN KANSER OLABİLİRSİNİZ

Her ne kadar büyük bölümü zararsız mantarlardan oluşsa da, evinizde bir laboratuvar ortamı yaratamayacağınız için, tükettiğiniz küfün kesin olarak zararsız olduğunu anlayamazsınız. Oldukça istisnai durumlar da olsa, çok zararlı küflerin tüketilmesi kanser hastalığına kadar uzanacak bir sürü felakete yol açabilir.

Bir başka deyişle, küf yiyip de hasta olmuyor olma nedeniniz, tükettiğiniz besinin zararsız küf mantarlarını içeriyor oluşuna dayanmakta. Ancak kimse sağlığı ile ilgili böyle bir kumar oynamak istemez. Bir sonraki yediğiniz küf mantarının aflatoksin içermeyeceğini bilmeniz imkansız!

AFLATOKSİN İÇEREN KÜFLERİ TÜKETMEK ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Mikotoksinler genellikle taneli besinler ve fındıklar üzerinde büyüyen mantarlarda bulunur. Ancak bunun haricinde üzüm suyu, kereviz, elma ve birçok diğer meyvede ve sebzede yetişen mantarlarda da görülebilir. Kötü bir nama sahip olan aflatoksin ise, genellikle mısır ve yer fıstığı üzerinde yetişen mantarlarda bulunur. Muhtemelen bu sebeple büyüklerimiz, sadece bazı yiyeceklerin küflerinin zararsız olduğunu bilirler ve yemekte sakınca bulmazlar. İnsanlar, deneme-yanılma yoluyla da olsa tehlikeli olan ve olmayanları öğrenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir