Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Yılmaz Özdil’den Çarpıcı ‘Soylu’ çıkışı: ‘Meddah gibi adam’

Gazeteci Yılmaz Özdil ‘ülkeyi yönetenlere duyulan güven’ konusunda çarpıcı yorumlar yaparak İçişleri Bakanlığı makamında oturmuş isimleri değerlendirdi. Geçmişe ayna tutan Özdil, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için ‘meddah gibi adam’ çıkışı yaparak; ‘bu adam bana bile PKK’lı dedi’ ifadelerini kullandı

49 ilde operasyon: 146 kişi gözaltında

49 ilde tefeci ve dolandırıcılara yönelik operasyon düzenlendi.

AKP Kadirli İlçe Başkanı görevinden istifa etti

Osmaniye, Kadirli AKP ilçe Başkanı Hacı Mustafa Gök sağlık sorunlarını sebep göstererek görevinden istifa etti.

Erzurum’da kaçak avlanan kişiye para cezası

Erzurum’un Horasan ilçesinde kaçak avlanan kişiye 13 bin 500 lira ceza uygulandı.

Van’ın sokaklarından yansıyanlar… Çözüm ne kadar kolay, ne kadar zor?

Özgür Özel’in Van mitinginden sonra, kentte esnafla ve sokaktaki insanlarla sohbet ettik. İktidarın Terörsüz Türkiye sloganıyla sürdürdüğü süreci Vanlılara sorduk.

Meteoroloji uyardı: Bu hafta hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son raporuna göre, Rusya’dan gelen serin hava dalgası yeni haftada Türkiye’yi etkisi altına alacak. Sıcaklıklar 7-8 derece birden düşerken, özellikle Marmara, Kuzey Ege ve Doğu Anadolu’da gök gürültülü sağanaklar bekleniyor.