T24 Dış Haberler
Japonya’da gençlerin gelecek konusundaki umutsuzluğu, yaşam pahalılığı ve çalışma kültürü nedeniyle çocuk sahibi olma konusunda giderek daha isteksiz hale gelmesiyle doğum oranının kritik seviyelere düştüğü açıklandı.
Sağlık ve Refah Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında Japonya’da 758 bin 631 bebek dünyaya geldi. Bu, Japonya’nın istatistikleri derlemeye başladığı 1899’dan bu yana en düşük doğum oranı olarak belirlendi.
Evlilik oranı da düşüş göstererek, 489 bin 281 çift ile 90 yıl sonra ilk kez yarım milyonun altına düştü.
Anketler, pek çok genç Japon’un evlenmeye veya çocuk sahibi olmaya karşı çıktığını, iş imkanlarının kötü olması, maaşlardan daha hızlı artan yüksek yaşam maliyeti nedeniyle cesaretlerinin kırıldığını ortaya koydu.
Kabine baş sekreteri Yoshimasa Hayashi gazetecilere verdiği demeçte, devam eden azalan doğum oranının “kritik bir durumda” olduğunu söyleyerek, “Genç nüfusun hızla azalmaya başlayacağı 2030’lara kadar olan önümüzdeki altı yıllık dönem, bu eğilimi tersine çevirebilmemiz için son şans olacak. Kaybedecek zaman yok” dedi.
Başbakan Fumio Kishida, düşük doğum oranını “Japonya’nın karşılaştığı en büyük kriz” olarak nitelendirerek doğum, çocuklar ve aileleri için daha fazla destek ve sübvansiyon içeren bir önlem paketi öne sürdü.
Doğum sayısı, 2.1 milyona ulaştığı 50 yıl öncesinden bu yana düşüş gösterdi. Yıllık rakamın 760 binin altına düşmesi, 2035 yılına kadar gerçekleşeceğini öngören önceki tahminlerden daha hızlı gerçekleşti.
Japonya’nın 125 milyonu aşan nüfusunun 2070 yılına kadar yaklaşık yüzde 30 azalarak 87 milyona düşeceği ve her 10 kişiden dördünün 65 yaş ve üzerinde olacağı öngörüldü.