Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

Terör örgütü PKK, Türkiye Cumhuriyeti’ni soykırımla suçladı

AKP, terör örgütü PKK’nin silah bıraktığını açıkladığı bildiride yer verdiği sözde soykırım iddialarını yanıtsız bıraktı. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, iddiaların olası uluslararası etkilerini Cumhuriyet’e yorumladı.

Kars’ta sel meydana geldi! Ev ve bahçeler zarar gördü

Meteoroloji’nin uyarılarının ardından Kars’ın Akyaka ilçesinde etkili olan sel nedeniyle bazı ev ve bahçeler zarar gördü.

Seçmenleri yüzüstü bıraktılar! AKP’ye geçtiler

Konya’da CHP listelerinden TBMM’ye giren Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, bugün partisinden istifa ettiğini duyurdu. Ekici, bugün gerçekleştirilen grup toplantısında AKP’ye katıldı.

İstanbul görüşmeleri başlamadan, Rusya’ya karşı yaptırımlar onaylandı

Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketini onayladı. Fransa ve Almanya’dan gelen açıklamalara göre, ilerleme sağlanmazsa enerji ve finans sektörünü kapsayan daha sert adımlar yolda. AB, yaptırımlar konusunda artık ABD ile tam koordinasyon içinde hareket ediyor.

A Haber’in kapıları DEM’e açıldı: Sahaya inecekler, ‘süreci’ anlatacaklar

AKP’ye yakın A Haber, “Terörsüz Türkiye” adı verilen süreçle ilgili olarak DEM Partililerle görüştü.

Yılmaz Özdil’den Çarpıcı ‘Soylu’ çıkışı: ‘Meddah gibi adam’

Gazeteci Yılmaz Özdil ‘ülkeyi yönetenlere duyulan güven’ konusunda çarpıcı yorumlar yaparak İçişleri Bakanlığı makamında oturmuş isimleri değerlendirdi. Geçmişe ayna tutan Özdil, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için ‘meddah gibi adam’ çıkışı yaparak; ‘bu adam bana bile PKK’lı dedi’ ifadelerini kullandı