İthal atık giysiler üretime kazandırılacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Hazırlık halindeki çalışmaya göre; kullanılmış giysi, çarşaf, masa örtüsü, battaniye, yorgan ve yastık, yurtdışından ithal edilebilecek. Eski tekstil ürünleri yalnızca üretim ve geri kazanım amacıyla Türkiye’ye sokulabilecek, doğrudan iç piyasada satılmayacak.

Edinilen bilgiye göre, kullanılmış tekstil ürünlerinin geri kazanım amaçlı ithalatına izin verilmesine ilişkin düzenleme hazırlanırken, bu kapsamdaki kurallar, geri dönüşüm tesislerinin tabi olacağı kurallar ile alınacak tedbirlere ilişkin Ticaret Bakanlığı da çalışma yürüttü. Buna göre, ikinci el giyim eşyası, giyim aksesuarları, mefruşat ürünleri, vatka, yatak çarşafı, masa örtüsü, ev tekstili, kullanılmış battaniye, koltuk kılıfı, yorgan, yastık ve yatak kılıfı, dış ülkelerden ithal edilebilecek.

Eski tekstil eşyaları yalnızca üretim ve geri kazanım amacıyla Türkiye’ye sokulabilirken, ikinci el ürün olarak doğrudan iç piyasada satılmayacak. Kullanılmış ürünlerin işlenmeden başka tesise gönderilmesi, başka işletmelere devredilmesi ve ihracatı da yasak olacak. Geri kazanım amaçlı atıkların ithalatı için işyeri açma ve çalışma ruhsatı, atık yönetim planı istenecek, atık ithalatçısı kayıt belgesi bedeli alınacak.

Kullanılmış giysi ve tekstil ürünlerinin yalnızca üretimde yüksek kaliteli hammadde olarak kullanılacak elyaf, granül veya filament haline getirilebilmesi, düşük nitelikli madde olarak geri dönüştürülmesinin kabul edilmemesi öngörülüyor.

Related Posts

Yumurta ihracatının kayda bağlanması fiyat istikrarını sağlayabilir

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurta ihracatının kayda bağlanmasının kısa vadede fiyatlarda istikrar sağlayabileceğini belirterek, “Yumurta fiyatlarında uzun vadede istikrarın sağlanması için arz ve talep esnekliğini, üreticinin yatırım motivasyonunu artırmak, yumurta ürünleri sanayisinin gelişimini sağlamak öncelik olmalı” dedi.

Akbank’tan yapay zekada sınırları aşan başarı

Global Finance, Akbank’ı hem yapay zekada hem de ödeme işlem yönetiminde Türkiye’nin ve Batı Avrupa’nın En İyi Bankası seçti.

2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belirlendi

Bazı sulama tesislerinden faydalananlardan 2025’te alınacak işletme ve bakım ücretleri belli oldu.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.