‘Zelenski, İstanbul’da imzayı atmaktan caydırıldı’

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve ABD’nin Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, üçüncü yılına yaklaşan Rusya-Ukrayna savaşını bitirmek için müzakere adımlarını görüşmek üzere Rus yetkililerle bir araya gelecek.

Ukrayna ve Avrupa’nın ise süreçten dışlandığı yönünde yorumlar yapılırken Kiev toprak kaybı riskiyle karşı karşıya.

Sürece ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Asya Uzmanı Prof. Dr. Seriye Sezen, Ukrayna’nın ‘sürecin dışında kalmaktan’ duyduğu rahatsızlığı anımsatarak, “Benim gördüğüm kadarıyla Trump, Zelenski’nin ne dediğine pek önem vermiyor. Zaten ABD’nin sürmesini sağladığı ve bitirmeye karar verdiği bir savaşta Zelenski’nin pazarlık gücünün olmadığı da malum. Biden döneminde ABD-Çin-Rusya ilişkilerinde asıl hedef Çin oldu. Rusya’nın bir tehdit olduğu dile getirilmiş olsa da ABD, Rusya’nın Çin kadar birincil tehdit unsuru olmadığının farkındaydı. Biden döneminde ABD, Çin’e karşı Ukrayna işgalini de bahane göstererek Avrupa coğrafyasıyla ittifak kurmaya yöneldi ve NATO’yu da Çin’i çevrelemek amacıyla kullandı. Avrupa da bu oyuna geldi” dedi.

‘KOŞULLAR 70’LERDEN ÇOK FARKLI’

Trump için birinci hedefin Çin olduğunu vurgulayan Sezen, “Çin’le mücadele konusunda daha farklı bir politika izleyeceği anlaşılıyor. Biden’dan farklı olarak Avrupa’yı yanına alma ihtiyacı duymadığı gibi Avrupa savunmasındaki rolünü de üzerinden atması gereken bir yük olarak görüyor. Kaynaklarını ABD’nin ulusal ekonomik-toplumsal sorunlarına yönlendirme amacında” diye konuştu. Çin’i yalnızlaştırma amacıyla ABD ve Rusya arasında bir yakınlaşma olasılığını güçlü gördüğünü dile getiren Sezen, “1971’da Nixon döneminde ne oldu? Henry Kissinger’ın katkısıyla ABD, Sovyetler Birliği’ni yalnızlaştırmak için Çin’e yaklaştı. O dönem Çin ve Sovyet ilişkileri de sorunluydu. Soğuk savaşın son döneminde Çin ile ABD’nin yakınlaştığını ve Çin’in açılma politikasının ABD tarafından desteklendiğini görüyoruz. Ama bu açılmanın sonucu, Çin’in ABD’nin bir numaralı rakibi haline gelmesiyle sonuçlandı. Dolayısıyla koşullar ve aktörlerin konumu 1970’lerden çok farklı. Dolayısıyla bu kez tam tersi bir gelişme olabilir. ABD’nin küresel hegemonyasının önündeki asıl tehdit bu kez Çin. Barış anlaşması ile başlayan süreçle böyle bir yakınlaşma olasılığını güçlü görüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

‘ZELENSKİ CAYDIRILDI’

Ankara’nın diplomatik çabalarıyla 2022 yılında İstanbul’da başlatılan Türkiye-Ukrayna müzakerelerini anımsatan Sezen, “İstanbul’da taraflar imzayı atmaya ramak kala İngiltere’nin müdahalesiyle Zelenski o anlaşmayı imzalamaktan caydırıldı ve savaşı sürdürmeye teşvik edildi. Zelenski o dönemde barış anlaşmasını imzalasaydı hem daha az insan ölecekti hem de Ukrayna’nın toprak kaybı daha az olacaktı” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Ukrayna ve Rusya Dolmabahçe’de anlaşmıştı… En büyük esir takası

Geçen hafta İstanbul’da yapılan kritik toplantıda Rusya ve Ukrayna’nın üzerinde anlaştığı şimdiye kadar ki en büyük esir takası başladı. ABD Başkanı Trump takasın tamamlandığını söylerken Ukrayna sürecin henüz tamamlanmadığını açıkladı.

Dev hava yolu şirketi İsrail’e uçuşları askıya aldı

İngiltere’nin ikinci büyük hava yolu şirketi British Airways, İsrail’e olan tüm uçuşlarını temmuz ayı sonuna kadar askıya aldı. SEBEBİ GÜVENLİK British Airways tarafından yapılan açıklamada, bu kararın arkasında İsrail’deki güvenlik durumuna ilişkin …

Musk, Trump yönetimindeki rolünü ve siyasi bağışları azaltıyor

Musk, Trump yönetimindeki rolünü ve siyasi bağışları azaltıyor

Son dakika… İBB’ye 4. dalga operasyonu: Çok sayıda üst düzey isim gözaltında

İBB’ye yönelik 4. dalga operasyonda, aralarında Ekrem İmamoğlu’nun koruma müdürü ile KİPTAŞ Genel Müdürü’nün de bulunduğu 49 kişi gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e ‘ara seçim’ yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “ara seçim” çağrısına yanıt verdi. Erdoğan, “Meclis tablosuna bakıldığında ara seçim gerektiren bir durum söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

MNG Kargo’nun adı değişiyor

Türkiye’nin en büyük kargo şirketleri arasında yer alan MNG Kargo, 2023 yılında dünyanın en büyük kargo şirketlerinden DHL’e satılmıştı. Şirket, Türkiye’de başlatacağı yeni yapılanma ve MNG Kargo’nun entegrasyonu kapsamında isim değişikliğine gidecek.