Takipteki alacak derdi KOBİ’lere sıçradı: Son iki yılın zirvesine yerleşti

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, son dönemde uygulanan sıkı para politikaları ve kredi faizlerindeki artış, bireysel kredilerde olduğu gibi KOBİ kredilerinde de takipteki alacak hacmini hızla artırdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, KOBİ kredilerinde takipteki alacak oranı yüzde 2,20 seviyesine çıkarak son iki yılın en yüksek noktasına ulaştı. KOBİ kredileri, ticari krediler arasında en çok risk taşıyan gruplardan biri haline geldi.

BİR YILDA YÜZDE 83,5’LİK ARTIŞ

BDDK verilerine göre, KOBİ kredilerinin toplam hacmi son bir yılda yüzde 26,7 oranında büyüyerek 4,57 trilyon liraya yükseldi. Ancak bu büyümeye rağmen takipteki alacak hacmindeki artış çok daha hızlı gerçekleşti. Son bir yılda yüzde 83,5’lik, son iki yılda ise yüzde 92,6’lık bir artışla takipteki alacak miktarı 100,6 milyar liraya çıktı. Bu durum, KOBİ’lerin finansal sürdürülebilirlik açısından büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.

TAKİPTEKİ ALACAKLARIN PAYI YÜZDE 30’A YAKLAŞTI

KOBİ kredilerindeki takipteki alacak miktarının, toplam sektördeki takipteki alacaklar içindeki payı da hızla artıyor. 2023 Mart’ta yüzde 32,8 olan bu oran, 2024’te yüzde 28,1’e geriledikten sonra, 2025 Mart itibarıyla yüzde 28,9 seviyesine ulaştı. Bu oran, KOBİ kredilerindeki riskin giderek arttığını ve işletmelerin kredi geri ödemelerinde zorlandığını gösteriyor.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Sadece KOBİ’ler değil, bireysel kredi kullanıcıları da ciddi bir borç sarmalına girmiş durumda. BDDK verilerine göre, tüketici kredilerindeki takipteki alacak hacmi son bir yılda yüzde 126, son iki yılda ise yüzde 211,2 oranında arttı. 21 Mart itibariyle 74 milyar 298 milyon liraya ulaşan takipteki alacak hacmi, tüketici kredi bakiyesinin büyümesini katlayarak geçti.

BANKA KARLILIĞI ARTARKEN RİSKLER DE BÜYÜYOR

Bankacılık sektörü, yükselen takipteki alacaklara rağmen yüksek kârlılık oranlarını koruyor. BDDK verilerine göre, sektörün net kârı 2025 yılının ilk iki ayında yüzde 58,2 artarak 118,2 milyar liraya ulaştı. Ancak, bireysel kredi kartları ve KOBİ kredilerindeki takipteki alacak oranlarının yükselmesi, finansal sistemdeki kırılganlığı artırıyor. Bankaların kaynak yapısında en büyük payı oluşturan mevduat ise yüzde 4,7 oranında artarak 19,8 trilyon liraya çıktı.

BİREYSEL KREDİ KARTLARINDA ALACAK RİSKİ PATLADI

Özellikle bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacak artışı dikkat çekici seviyelere ulaştı. 2023 Mart’ta sadece 8,2 milyar lira olan takipteki alacak miktarı, 2024 Mart’ta 21,3 milyar liraya, 2025 Mart’ta ise 74,4 milyar liraya yükseldi. Son iki yılda yüzde 810,1’lik bir artış kaydedilen bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacak oranı, finansal kırılganlığı artıran en önemli unsurlardan biri haline geldi.

EKONOMİDE YENİ BİR KREDİ KRİZİ Mİ KAPIDA?

Artan faiz oranları ve sıkılaşan finansman koşulları, hem bireysel hem de ticari kredilerde takipteki alacakları artırarak ekonomide yeni bir kredi krizinin habercisi olabilir. Bankacılık sektörünün kârlılığı sürse de, takipteki alacak oranlarının tırmanması, finansal istikrar açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Önümüzdeki süreçte KOBİ’lerin ve bireysel kredi kullanıcılarının ödeme gücündeki zorluklar, ekonomi yönetiminin en büyük sınavlarından biri olacak.

Related Posts

ABD Başkanı Trump duyurdu: Avrupa Birliği ve Meksika’ya yüzde 30 gümrük vergisi

ABD Başkanı Trump duyurdu: Avrupa Birliği ve Meksika’ya yüzde 30 gümrük vergisi

Suriye’ye karayolu seferlerinde yüzde 60’lık artış yaşandı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Şerafettin Aras, Suriye’deki koşulların iyileşmesiyle 2025’in ilk 5 ayında Türkiye’den Suriye’ye yapılan kara yolu seferlerinin geçen yıla göre yüzde 60 arttığını açıkladı.

Yumurta ihracatının kayda bağlanması fiyat istikrarını sağlayabilir

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurta ihracatının kayda bağlanmasının kısa vadede fiyatlarda istikrar sağlayabileceğini belirterek, “Yumurta fiyatlarında uzun vadede istikrarın sağlanması için arz ve talep esnekliğini, üreticinin yatırım motivasyonunu artırmak, yumurta ürünleri sanayisinin gelişimini sağlamak öncelik olmalı” dedi.

Akbank’tan yapay zekada sınırları aşan başarı

Global Finance, Akbank’ı hem yapay zekada hem de ödeme işlem yönetiminde Türkiye’nin ve Batı Avrupa’nın En İyi Bankası seçti.

2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belirlendi

Bazı sulama tesislerinden faydalananlardan 2025’te alınacak işletme ve bakım ücretleri belli oldu.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.