Bakan Uraloğlu’ndan süper hızlı tren projesi açıklaması: Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya inecek

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Türk Talebe Birliği Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen “MTTB Milli Teknoloji Akademisi” etkinliğinde yaptığı konuşmada, gençlerin yalnızca teknolojiyle donatılmasının yeterli olmadığını, aynı zamanda milli ve manevi değerlerle eğitimlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik coğrafi konumuna dikkat çekerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın son 23 yılda ulaşım ve altyapı alanında gerçekleştirdiği önemli yatırım projelerinden bahsetti.

Türkiye’nin tarihi İpek Yolu üzerinde yer aldığını hatırlatan Uraloğlu, bu yolun devamı niteliğindeki Orta Koridor’un da Türkiye üzerinden geçtiğini belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi


hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Projeler tamamlandı, finansmanı görüşmeleri sürüyor. Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Katar projeyi düzenli olarak takip ediyor.” şeklinde konuştu.

Zengezur Koridoru


‘nun Türkiye ile Türk dünyası arasında önemli bir bağlantı oluşturacağını ifade eden Uraloğlu, “Azerbaycan ve Türkiye tarafında çalışmalar hızla sürüyor. Projeyi 3-4 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.”

Bakan Uraloğlu Açıklamalar Yapıyor

Türkiye’nin 29,7 bin kilometre bölünmüş yol ağına sahip olduğunu belirtti.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin yol yapımında kat ettiği mesafeye dikkat çekerek, söylerini şu şekilde sürdürdü:

“Önceden 6 bin 101 kilometre yol mevcutken, sadece 6 il arasında bir bağlantı sağlanabiliyordu ve şehirlerarası ortalama hız 40 kilometre/saat civarındaydı. O dönemde araç sayımız 8,5 milyondu. Bugün ise otoyollar dahil 29 bin 700 kilometre bölünmüş yolumuz bulunmakta. Araç sayısı 32 milyonu geçmiş durumda ve ortalama hız 90 kilometreye ulaşmıştır. Ülkemizin en yoğun güzergahlardaki otoyol projelerini tamamladık. Yaklaşık 3 bin 800 kilometrelik çalışmalar sona erdi. Çanakkale, Ankara, Antalya Alanya, Mersin, Hatay ve İstanbul’daki projelerimiz devam ediyor. Otoyol ağını 8 bin 500 kilometreye çıkardığımızda, Türkiye’nin otoyol ihtiyacını büyük ölçüde karşılamış olacağız.”

Bakan Uraloğlu, İstanbul ve çevresinde hayata geçirilen kara yolu projelerinin olası doğal afetlerde şehrin tahliyesine büyük katkı sağlayacağını ekledi.

Yeni otoyol ve hızlı tren projelerinin hayata geçirileceğini belirtti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Zigana Tüneli, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi önemli projeleri sıraladı. Ayrıca, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ile Ankara-Alanya Otoyolu’nun yapımına başlandığını duyurdu.

Uraloğlu, “Ankara-İstanbul arasında mevcut durumda bir devlet yolu ve otoyol var, ayrıca hızlı tren hattımız da bulunuyor.”

“Kuzey Marmara Otoyolu’nun Sakarya Akyazı’dan başlayan kısmının devamı olarak Ankara’ya uzanan yeni bir otoyol projesini hayata geçireceğiz.”

Uraloğlu, Türkiye’nin demir yolu ağı uzunluğunun 13 bin 919 kilometre olduğunu belirtti ve, “Devam eden projelerle birlikte yaklaşık 28 bin 500 kilometre demir yoluna sahip olmayı hedefliyoruz.” dedi.

Ankara-İzmir, Mersin-Gaziantep ve İstanbul-Kapıkule gibi hattların hızlı tren projelerinin sürdüğünü söyledi

“Ayrıca İstanbul ile Ankara arasında süper hızlı tren hattı projelendirme aşamasındadır. Saatte 350 kilometre hızla hareket edecek ve bu sayede Ankara-İstanbul arasını sadece 80 dakikada kat edeceğiz.”

Ulaşım Projeleri

İstanbul’a 162 kilometre raylı sistem kazandırıldığını belirtti

Bakan Uraloğlu, 505 kilometrelik Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesine dair bilgi verdi:

“2024 yılı sonuna kadar Afyonkarahisar’a, 2025 yılı sonuna kadar da İzmir’e ulaşmayı planlıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek Kuzey Demiryolu Projesi’nin bu yıl ihalesini yaparak inşaatına başlayacağız. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na kadar olan bölgeye yeni hızlı demir yolu hattı inşa edeceğiz.”

Uraloğlu, İstanbul’da gerçekleştirilecek diğer raylı sistemler hakkında da şu bilgileri paylaştı:

“Şehrimize yaklaşık 162 kilometre raylı sistem kazandırdık. 26 kilometrelik ek çalışmalar sürüyor. Bu projeler tamamlandığında İstanbul’daki raylı sistemler toplamda 380-400 kilometre uzunluğa ulaşacak. İstanbul’da ulaşımın birinci sorun olmaktan çıkması için toplam 1004 kilometre metro inşası gerekmektedir. Ancak, şu an görünen o ki, İstanbul’un yöneticilerinin bu konuda bir gündemi yok.”

Uraloğlu, ülke genelinde havalimanı sayısının 58’e, uçuş noktası sayısının ise 60’tan 353’e çıktığını belirterek, hava yolu yolcu sayısının 34 milyondan 230 milyona yükseldiğini ve bu yıl 240 milyonu geçmesini beklediklerini ifade etti.

Denizcilik alanında gerçekleştirilen yatırımlardan da bahseden Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin önemli kazanımlar elde ettiğine vurgu yaptı.

Türksat 6A

“13 yaşın altındaki bireylerin sosyal medyaya girişi kısıtlansın” çağrısı yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, sosyal medya kullanıcılarıyla ilgili olarak uzay, internet ve iletişim alanındaki çalışmalara dair bilgiler vererek, sosyal medya platformlarının eskiden olduğu gibi düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sosyal medya kullanımını kısıtlama önerileri hakkında da bilgi veren Uraloğlu, şu şekilde sonlandırdı:

“Ne yapmayı düşünüyoruz? 13-16 yaş arasındaki gençler için aile onayı şartı getirilmesini öneriyoruz. 13 yaş altındakilerin sosyal medyaya girmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Enerjilerini doğru yönde harcamalılar. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. ‘Bunu nasıl gerçekleştirebiliriz?’ gibi sosyal platformlarla görüşmeler yapıyoruz. Meta, bu konuda bizim önerilerimiz doğrultusunda önlemler almakta. İnşallah, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapacağız. Gelişmiş ülkelerin bu konuda daha duyarlı olduğunu belirtmek isterim. Yasaklamaktan çok disiplin altına almayı öncelikli hedef edineceğiz. Burada bazı engellemeleri hayata geçiriyoruz. Özellikle gençlerin yasal olmayan VPN kullanmalarını tavsiye etmiyoruz.”

“`

Related Posts

TÜİK açıkladı: Nisan ayında konut satışlarında dikkat çeken artış!

Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde arttı. İstanbul, Ankara ve İzmir en çok satış yapılan iller oldu. İpotekli konut satışlarında da yükseliş devam ediyor. Yabancılara yapılan satışlarda ise belirli ülkeler öne çıkıyor.

Avrupa borsaları yükselişle kapandı

Avrupa borsaları yükselişle kapandı

Borsa İstanbul’da sert çöküş

Borsa İstanbul’da gün, yatırımcılar için kayıpla kapandı. BIST 100 endeksi, günü 160,25 puan düşüşle 9.541,30 puandan tamamladı. Açılışta 9.730,71 puana yükselen endeks, gün içinde en yüksek 9.761,10, en düşük ise 9.518,51 puanı gördü. Kapanışta …

İnşaat üretim endeksi aylık bazda düştü

Mart ayında inşaat üretimi yıllık bazda yüzde 10,5 artış göstererek sektörde güçlü bir büyümeye işaret etti. Ancak aylık bazda yüzde 2,5’lik düşüş, sektörün kısa vadeli ivme kaybına işaret ediyor.

Frenlerde arıza! Ford binlerce aracı geri çağırdı

Ford, ABD genelinde önemli bir geri çağırma kararı aldı. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam 273 bin 789 araç, olası fren arızası riski nedeniyle geri çağrılıyor. Geri çağırmadan etkilenen …

Brent petrol düşüşte: ABD stokları fiyatları vurdu! (14 Mayıs 2025)

Dün 66,53 dolara yükselen fiyat, günü 66,25 dolarda kapattı. Bugün saat 09.25 itibarıyla yüzde 0,3 düşüşle 66,04 dolara geriledi. Aynı saatte WTI ham petrolün varili 62,96 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki düşüşte, ABD ham petrol stoklarındaki artış …