Asgari ücretli hayat mücadelesinde milletvekili sefa peşinde

Türkiye’de 2024 yılı enflasyonu açıklanmasıyla milletvekili maaşlarına yapılan zamlar oranları açıklandı.

Dünyanın her ülkesinde yöneticilerin maaşları sorumluluklarına göre yapılırken, parlamento üyeleri o maaşlarını vergilerle ve yine halkın seçerek getirdiği görevlerinde alıyor.

Dünyada çoğu ülkede, resmi olarak açık kaynaklarda senatör ya da milletvekili maaşları belirtiliyor. Böylece vatandaşı temsil etmek için meclise giren yöneticilerin asgari ücretin kaç katı maaş aldığı da merak konusu oldu.

MECLİSTE MAAŞLAR BE DUURMDA

İşte ülkelerde kanun yapıcıların aldıkları maaşlar ve asgari ücrete oranları:

ABD’de asgari ücret eyaletlere göre değişiklik gösterirken, saatlik ortalama 7,25 dolar olarak belirlenmiş halde. Haftada 40 saat çalışma üzerinden 1.160 dolar olarak belirleniyor. Senatör maaşları resmi kaynaklara göre, yıllık 174 bin dolar olurken, aylık 14 bin 500 ve asgari ücretin yaklaşık 13 katı seviyesinde bulunuyor.

Almanya’da asgari ücret 2.294 dolar olarak hesaplanırken parlamento üyelerinin de ayda 11.595 dolar maaş aldıkları görülüyor. Böylece ayda asgari ücretin 5 katını alıyorlar.

Fransa’da asgari ücret 1.823 dolar ve milletvekili ya da senatör maaşı 7.888 dolara denk geliyor. Asgari ücretin 4 katı bir karşılıkta olurken, İngiltere’de de aynı oran görülüyor. Asgari ücret 2.377 dolar ve mecliste de 9.444 dolar maaş veriliyor.

TÜRKİYE’DE VAHİM TABLO

Türkiye’de ise işler içler acısı. 2025 yılına girerken yüzde 30 zammı hak gören yönetim vatandaşın asgari ücretini 22 bin 104 lira olarak belirledi. Asgari ücret güncel kurla 615 dolara denk gelirken, 196 bin 775 liraya çıkan milletvekili maaşı da yaklaşık 9 asgari ücret ediyor.

Related Posts

Çekirdek kahve ithalatında vergi sıfırlandı

Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden yapılan çekirdek kahve ithalatında gümrük vergisi yüzde 0’a indirildi. 

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci kendini göstermektedir

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci kendini göstermektedir

Enerji tasarrufu nedeniyle devlet daireleri tatil edildi

İran’ın güneyinde yer alan Kirman eyaletinde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla devlet daireleri perşembe günü tatil edildi.

Hazır beton firmalarına ilişkin rekabet soruşturmasında sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Ankara’da hazır beton alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yeni düzenleme: Elektronik ihracata ‘konsinye’ çözümü!

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurtdışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurtdışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden konsinye ihracatın, elektronik olarak yapılabileceği açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir