Bakan Bolat: Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ve F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri Fuarı’nın Açılışında

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Fuar Merkezi’ndeki Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı’nın açılışına katıldı. Açılışları aynı anda yapılan iki fuarın Türkiye için önemini vurgulayan Bolat, Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı’nda Türkmenistan’dan gelen çok sayıda katılımcı bulunduğunu söyledi. F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı’nın onur ülkesinin de Türkmenistan olduğunu dile getiren Bolat, iki fuarın da “B2B” görüşmeler başta olmak üzere çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapacağını belirtti.

Bolat, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ekonomik ilişkilerin her alanda ilerlediğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Geçen yıl karşılıklı ticaretimiz yüzde 8,35’lik artışla 2,2 milyar doları aşmıştı. Bu yıl memnuniyetle söylemek isterim ki Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi. Çok sevindirici rakamlar ve inşallah bu tempoda gelecek yıl 3 milyar doları rahatlıkla aşacağız. Her iki ülke Cumhurbaşkanlarımızın ortaya koyduğu 5 milyar dolarlık yıllık hedef için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.
Türkmen kardeşlerimiz Türk müteahhitlerine de ev sahipliği yaptılar. Bizim dünyada 540 milyar dolarlık 12 bin 600 müteahhitlik projemizin 1100 tanesi Türkmenistan’da yapıldı, 54 milyar dolarlık inşaat projelerini Türk müteahhitleri yaptılar.

Bu fuarın gelenekselleşmesi çağrısında bulunan Bolat, Türkmenistan’daki Türk İhraç Fuarı’nın da 13-15 Şubat 2026’da Aşkabat’ta yapılacağını bildirdi.

“Tarım ve gıda sanayisinde net 11 milyar dolar dış ticaret fazlamız bulunmakta”

F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bolat, sözlerine şöyle devam etti: “Anadolu’suyla, Trakya’sıyla bereketli topraklarda zengin bir tarımsal sektöre sahibiz. Tarımsal üretimimiz aynı zamanda gıda sanayilerini de güçlendirmiştir. Ayrıca gıda ambalaj, gıda makineleri, gıda işleme tesisleri sanayilerini de güçlendirmiştir. Bugün üretim olarak Türkiye’mizde 74 milyar dolarlık tarım ve gıda sanayisi büyüklüğüne sahibiz. Bu rakam 2002’deki 24,5 milyar dolara kıyasla tam 3 katı dolar bazında artışı temsil etmektedir. Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasındayız. İhracatta da tarım ürünleri ve gıda sanayileri 32,5 milyar dolarlık ülkemize döviz kazandırıyorlar. Tarım ve gıda sanayisinde net 11 milyar dolar dış ticaret fazlamız bulunmakta. Dünyanın batıda ve doğuda, kuzeyde ve güneyde bütün ülkelerine ihracat yapma başarımız söz konusudur. İhracatçılarımıza, üreticilerimize sonsuz teşekkürler ediyoruz.”

Bolat, Türkiye’nin fındık, un, makarna, rafine ayçiçeği yağı, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, bulgur gibi birçok üründe dünyada ya birinci ya ikinci sırada olduğunu ya da ilk 5’te yer aldığını söyledi.

Bakanlık olarak tarım ürünlerinde geçen yıl 11 sektörel ticaret heyetine, 198 bireysel fuar katılımına, 66 milli fuar ve 7 yurt içi fuara destek verdiklerini belirten Bolat, bu alanda yapılan diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Konuşmasının ardından iki fuarın açılış kurdelesini kesen Bolat, daha sonra fuaye alanını gezdi.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan en düşük emekli maaşına zam açıklaması

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da enflasyonu açıklaması ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaş artışı da belli olacak. Emekliler 6 aylık enflasyon farkı alacak. Ancak kök maaşı 14 bin 469 liranın altında olanlar bu farktan yararlanamayacak. Bu …

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

Borsa İstanbul’dan 21 hisse için endeks değişikliği kararı

Borsa İstanbul A.Ş. tarafından 30 Haziran 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Endeks Şirketlerinde Değişiklik hakkında açıklama yapıldı. 21 HİSSENİN YERR ALDIĞI ENDEKSLERDE GÜNCELLEME YAPILDI Borsa İstanbul …

Rekabet Kurulu’ndan yapı kimyasalları sektörüne ceza yağdı

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalara toplam 42,7 milyon liralık idari para cezası kesti.

SGK uzmanından emeklilere kötü haber: ‘Tekrar hatırlatıyorum temmuz ayında…’

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, haziran enflasyon verisi sonrası memur emeklilerinin zam oranının beklentilerin altında kalacağını belirtti. Refah payı ve eşitleme ihtimali bulunmuyor.

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 füzesinden tam isabet

Baykar tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı mini seyir füzesi KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) üzerinden yapılan ilk atış testinde havadaki hedefleri tam isabetle vurdu. Bu tarihi test, Türkiye’nin insansız ve akıllı silah teknolojilerinde ulaştığı üst düzey kabiliyeti gözler önüne serdi.