Eğitimde gizli yük: Devlet okullarında yasal olmamasına rağmen kayıt için istenen yüksek ücretler

Yeni eğitim-öğretim yılı yaklaşırken, kamu okullarına çocuklarını kaydetmek isteyen veliler, beklenmedik yüksek kayıt ücretleriyle karşılaştı. 5 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar değişen bu ücretler, veliler tarafından yasal olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda yayımladığı son genelgeye rağmen okullar, ‘temizlik, kırtasiye ve personel ücreti’ gibi çeşitli kılıflar altında yüksek kayıt ücretleri almaya devam ediyor. İstanbul ve Ankara’da öne çıkan vakalarda, bazı okulların yönetimleri, devletin sağlamadığı yeterli bütçe gerekçesiyle velilerden büyük meblağlar talep ediyor.

BirGün’den Deniz Güngör‘ün aktardığına göre, İstanbul Beşiktaş’taki Orgeneral Kami Güzey İlkokulu’nda adres dışı kayıtlar için 50 bin TL, Ankara Çankaya’daki Rauf Orbay İlkokulu’nda ise 5 bin ila 7 bin TL arasında ‘bağış’ adı altında ücretler alınıyor. Bu ücretler, okulların hizmetli ve diğer personel giderlerini karşılamak amacıyla isteniyor.

14 Ekim 2023’te yapılan yönetmelik değişikliği ile anaokullarına katkı payı getirilmiş olmasına rağmen, İstanbul Zeytinburnu’ndaki Dr. Reşit Galip İlkokulu gibi bazı okulların 2 bin TL’den 10 bin TL’ye kadar değişen kayıt ücretleri aldığı görülüyor. Bu ücretler, bazı velilerin çocuklarını okula göndermelerini engelliyor.

Dr. Reşit Galip İlkokulu’nun yetkilileri tarafından bu iddialar reddedilirken, benzer durumlarla karşılaşan diğer veliler, okulların bu taleplerinin yasalara aykırı olduğunu belirtiyor ve durumun yetkililer tarafından incelenmesini talep ediyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir