Güneş Fırtınaları Dikkat Çekiyor: NASA’nın Kaydettiği Patlamalar
Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi’nin (NASA) bir gün önce kaydettiği Güneş’in patlama görüntüsünün ardından Çarşamba sabahı art arda iki büyük patlama daha gerçekleşti. Bu patlamalardan biri, 2025’in şu ana kadarki en güçlü güneş fırtınası olarak kayda geçti.
NBC News’in haberine göre; Güneş fırtınaları, kısa dalga radyo sinyallerini etkileyerek Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’da radyo kesintilerine yol açtı. NASA ve NOAA’nın (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) açıklamasına göre, bu tür güçlü parlamalar ender görülüyor.
Uzmanlar, Çarşamba sabahı 04.25’te (ET) güneşte X2.7 büyüklüğünde bir patlama yaşandığını, saatler önce de M5.3 seviyesinde bir başka patlamanın gerçekleştiğini duyurdu.
Bir gün önce ise X1.2 şiddetinde bir başka patlama tespit edilmişti. NASA’nın 2010’dan bu yana hizmet veren Güneş Dinamikleri Gözlemevi, X1.2 patlamasını ayrıntılı şekilde görüntüledi.
Güneş fırtınalarının uzaydaki astronotlar için risk oluşturabildiği, aynı zamanda, GPS sistemlerini, uyduları ve elektrik şebekelerini de etkileyebildiği açıklandı.
NOAA yetkilileri, söz konusu X2.7 şiddetindeki patlamanın, Orta Doğu üzerinde gerçekleştiğini ve bölgedeki yüksek frekanslı radyo sinyallerini yaklaşık 10 dakika boyunca devre dışı bıraktığını belirtti.
NOAA’nın Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi’nde bir tahminci olan Shawn Dahl, şu açıklamada bulundu:
“Bazı kısa dalga solma sorunları nedeniyle [yüksek frekanslı] iletişim bozulması olasılığı dışında, başka herhangi bir olası veya olası etkiden habersiziz.”
Dahl, ayrıca, Çarşamba günkü parlamanın bu yıl şimdiye kadar en güçlüsü olmasına rağmen, güneşin mevcut aktivite döngüsünün en büyüğü olmadığını sözlerine ekledi.