Jeotermal Enerji Yatırımları Tehdit Altında

Jeotermal Enerji Santralleri 1728 MW Kapasiteye Ulaştı

Türkiye’nin 2024 sonunda 115 bin MW’ın üzerindeki elektrik enerjisi kurulu gücü içinde jeotermal enerji santrallerinin payı 1728 MW seviyesine yükseldi. Bu başarıda Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) önemli bir rol oynuyor. Ancak jeotermal yatırımcıları endişelendiren bir koşul var: YEKDEM’den faydalanabilmek için tesislerin 31 Aralık 2030 tarihine kadar devreye alınmış olması gerekiyor.

31 Aralık 2030 Kısıtı ve Jeotermal Enerji Yatırımları

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, sektörün karşılaştığı YEKDEM takvimi sorununa dikkat çekiyor. 1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla, 31 Aralık 2030 tarihine kadar devreye alınacak yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislere destekleme mekanizmasının işleyeceğini belirtiyor. Bu durum, jeotermal yatırımlarının önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor.

Jeotermal enerjinin farklı dinamiklere sahip olduğunu belirten Kındap, jeotermal enerji yatırımlarının süresinin uzatılmasının sektör için hayati olduğunu vurguluyor. Ancak yatırımcılar, tesislerin 31 Aralık 2030 tarihine kadar devreye alınması gerektiği koşuluyla karşı karşıya. Bu durum, birçok yatırımcının endişelenmesine neden oluyor.

JEKDEM Dışında Kalan Jeotermal Santraller

JED Başkanı Ali Kındap, sektörde yaşanan diğer bir sorunun on yıllık YEKDEM süresini tamamlayan santraller olduğunu ifade ediyor. Türkiye’nin “2053 Net Sıfır” hedefine ulaşmasında jeotermal enerjinin önemli bir rol oynadığını belirten Kındap, YEKDEM kapsamından çıkan santrallerin yerine aynı kapasitede yeni yatırımların devreye alınması gerektiğini söylüyor.

2024 yılında 163 MW’lık jeotermal santralin YEKDEM’den çıktığını belirten Kındap, bu yıl ise 115 MW’lık santralin YEKDEM dışında kalacağını aktarıyor. 2016-2025 yılları arasında toplamda 620 MW’lık santralin destek sisteminden çıkacağını ve bu durumun toplam kurulu gücün yüzde 36’sını oluşturacağını vurguluyor.

Kındap, jeotermal sektörünün canlanması için YEKDEM’den çıkan santrallerin yerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor. Jeotermal enerji yatırımlarının zaman alıcı bir süreç olduğunu vurgulayan Kındap’a göre, bu süreç en az 5 yıl sürüyor. Sektörün geleceği için yeni yatırımların teşvik edilmesi önem taşıyor.

Related Posts

Meclis’te bomba ihbarı! Tüm bina boşaltıldı

Kosova Meclisi’nde 15 Nisan’da başlayan Genel Kurul oturumu, meclis başkanının seçilememesi sebebiyle iki günde bir devam ediyor. Milletvekilleri, bugün 42’nci kez devam etmesi gereken oturum için sabah saatlerinde Meclis binasına giriş yaptı. Meclis …

CHP’den Amasya Mitingi kararı

CHP Lideri Özgür Özel’in başkanlığında olağanüstü toplanan MYK’dan miting kararı geldi. CHP, bu akşamki Amasya mitingini yapacak. Miting iptal edilmeyecek.

Dinamoyu tamir etmek istedi; Elektrik akımına kapılarak öldü

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Fırat Nehri’nde su dinamosunu tamir etmeye çalışan çiftçi Yusuf Çemberlitaş, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Ünlü sporcu “kanserim” dedi! Bağışçıları kandırmak için burnuna iPhone kablosu soktu

İrlandalı Hurling yıldız Dj Carey kanser olduğunu iddia ederek bağışçıları dolandırdı. Ünlü spor yıldızı insanları inandırmak için burnuna iPhone kablosu soktu.

İspanya ordusundan Akdeniz hamlesi: BAM Furor gemisi konuşlandırıldı

İspanya Silahlı Kuvvetleri, Akdeniz’deki egemenliğini korumak adına yeni bir adım attı. İspanya Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Deniz Operasyon Komutanlığı, Buque de Accion Maritima (BAM) sınıfı Furor gemisini Velez de la Gomera Kayalığı yakınlarına …

İsrail ‘operasyonel kazalarda’ 72 askerin öldüğünü duyurdu

Soykırım İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde kara saldırılarının başlatıldığı 27 Ekim 2023’ten bu yana 31’i “dost ateşi”yle olmak üzere “operasyonel kazalarda” toplam 72 askerin öldüğünü açıkladı.