Kalp hastalıklarında çığır açan tedavi: Kök hücreden yama

Alman Bilim İnsanlarından Büyük Keşif: Kalp Hastalıkları Kök Hücre Tedavisi ile Tedavi Edilebilir

Almanya’da yapılan bir araştırmada bilim insanları, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini ortaya koydu. Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim insanları, kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, 2021 yılında bir kadın hastada benzer bir tedavi yöntemi uyguladılar.

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan bu hastaya 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştirildi ve hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğu gözlemlendi. Yapılan incelemeler sonucunda kas yamalarının damarlar oluşturarak kalbe bağlandığı ve kalbin pompalanmasını desteklediği belirlendi.

Araştırmacılar, söz konusu kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini açıklarken, tedavinin kalp nakli ihtiyacını ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla test edildiğinin altını çizdi. Aynı tedavi yöntemi şimdiye kadar 14 hastaya uygulandı ve araştırmacılar, daha fazla hastayı tedavi etmeyi hedefliyor.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahipken, erken teşhisin ve tedavinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek için çalışmalar yürütüyor ancak bu süreçte düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi reaksiyonları gibi engellerle karşılaşıyordu.

Related Posts

Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

Dünya’da bugüne kadar bulunan en ağır Mars kökenli göktaşı, bu ay sonunda Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. 24,67 kilogramlık bu devasa taşın fiyatı 4 milyon dolara kadar çıkabilir.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Sadece 1 litreyle 700 kat güç: Yeni motor teknolojisi elektrikli araçlara rakip oluyor!

İngiltere’den gelen sıvı nitrojenle çalışan motor teknolojisi, otomotiv endüstrisinde dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor.

Apple ürünlerine artık etiket yapıştırılacak

Apple, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenleme kapsamında, iPhone ve iPad modellerine enerji verimliliği etiketleri eklemeye başladı. 20 Haziran 2025 tarihi itibariyle AB’de satılan tüm yeni Apple cihazlarının kutularında yer alacak bu etiketler, kullanıcıların ürün seçimini daha bilinçli yapmalarını sağlamayı hedefliyor.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

SpaceX’in Starship roketi test sırasında patladı: Patlama anı kameralara yansıdı

Elon Musk, onuncu test uçuşu için hazırlanan ve havaya uçan roket ile ilgili ilk bulguları paylaştı.