Küresel finansal piyasalar, geçtiğimiz hafta içerisinde ABD, Avrupa ve Asya’da açıklanan verilerin, ülkelerin ekonomilerindeki güçlü duruşa işaret etmesiyle pozitif bir seyir izledi. Şirket karlarının beklentileri aşması ve önemli merkez bankalarının politika duruşlarında belirgin bir değişiklik olmaması da yatırımcıların iyimserliğini destekledi. Ancak, ABD’de açıklanacak olan enflasyon verilerine ilişkin beklentilerin belirsizliği, piyasalardaki odak noktasını oluşturdu.
ABD EKONOMİSİ VE FED’IN POLİTİKA DURUŞU
ABD’de açıklanan ekonomik veriler, ülke ekonomisinin güçlü bir konumda olduğunu gösterdi. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ocak ayında piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış kaydederek, ekonomideki genişlemenin devam ettiğine işaret etti. Fed yetkililerinin politika duruşunda herhangi bir değişiklik sinyali vermemesi ve Jerome Powell’ın para politikasındaki gevşemenin piyasa beklentilerinden daha geç olacağı yönündeki açıklamaları, yatırımcıları olumlu etkiledi. Ancak, diğer Fed yetkililerinin Powell’ı desteklemesi ve faiz indirimine ilişkin farklı görüşlerin ortaya çıkması, piyasalardaki belirsizliği artırdı.
AVRUPA EKONOMİSİ VE MERKEZ BANKASI POLİTİKALARI
Avrupa’da ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret eden veriler açıklandı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, tüketicilerin enflasyon beklentilerinde bir miktar gerileme görüldü, ancak gelecek üç yıla ilişkin enflasyon beklentileri arttı. ECB’nin politika duruşunda herhangi bir değişiklik yapmaması ve enflasyonun soğumasının devam etmesi, piyasalarda karışık bir görünüme neden oldu.
ASYA BORSALARI VE ÇİN EKONOMİSİ
Asya borsalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Çin’de açıklanan ekonomik veriler, deflasyon endişelerini artırmasına rağmen Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun (CSRC) aldığı önlemlerle piyasalarda güvenin korunacağına yönelik beklentileri güçlendirdi. Japonya’da ise Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika duruşuna ilişkin açıklamalar, dolar/yen paritesinde hareketlilik yaşanmasına neden oldu.
TÜRKİYE EKONOMİSİ VE MERKEZ BANKASI POLITİKALARI
Türkiye’de BIST 100 endeksi, olumlu bir seyir izleyerek rekor seviyelere ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon raporu toplantısındaki açıklamaları, piyasalarda güvenin artmasına katkı sağladı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yaptığı düzenlemeler de yatırımcıların dikkatini çekti. Ancak, dolar/TL kurundaki oynaklık ve açıklanacak ekonomik verilere yönelik belirsizlikler, piyasalardaki hareketliliği etkiledi.