MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

MEB tarafından 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulaması başlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama kapsamında ülke genelinde 620 okul belirlendi. Ancak 2019 yılında MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, söz konusu uygulama için bir kitapçık yayımladı ve “Yabancı dil ağırlıklı eğitim şubelerinde eğitim görecek öğrencilere seviye belirleme sınavı ya da notlara göre şube belirleme gibi uygulamalar yapılmayacaktır” maddesini içerdiğini duyurdu.

Bu kurala uymayan bazı okulların öğrencilere seviye belirleme sınavları yaptığı ve velilerden ücret talep ettiği ortaya çıktı. Bu durum 30 Ağustos 2024 tarihinde Cumhuriyet tarafından “Yabancı dil eğitiminde eşitsizlik” başlığıyla gündeme taşındı.

‘İmam Hatip Liseleri için yeni uygulamalar geliyor’

22 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” maddesi eklendi. Bazı imam hatip liseleri, yabancı dil ağırlıklı proje imam hatip ortaokullarına beşinci sınıf öğrencilerini sınavla alacaklarını duyurdu.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde açılan mesleki ortaokullar dışındaki diğer ortaokulların sınavla öğrenci alamamasına rağmen, İmam Hatip Liseleri’ndeki bu uygulama eğitimciler tarafından eleştirildi. Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, bu durumu “İmam Hatip Liselerinin 5. sınıfa öğrenci kayıt ederken hukuki olmayan zorlama bir madde ekleyerek seviye belirleme sınavı yapması” olarak yorumladı.

‘Eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı çıkıyoruz’

Toruş, bu duruma tepki göstererek, “İmam Hatip Liselerine pozitif ayrımcılık yapılıyor mu? Bu okullar öğrencilerin sınıflarını kendileri mi belirleyebilecek?” şeklinde sorular sordu. İmam Hatip Liseleri’nin öğrencilerini sınavla belirleme çabasını, ayrımcılık yapıldığına işaret olarak nitelendirdi.

Eğitim-İş olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Toruş, bu durumun hukuka uygun olmadığını düşündüklerini ve gerekirse savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Son olarak, çocukların duygularıyla oynanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Related Posts

En iyi üniversiteler belli oldu! Asya’da ilk 100’deyiz

Yapılan araştırmalar sonucu Asya’nın en iyi üniversiteleri açıklandı. Times Higher Education’ın (THE) raporunda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilk 100’de yer aldı. Sıralamada Türkiye’den 27 üniversite ilk 500’e girme başarısını gösterdi.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı pazar günü yapılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın (2025-HMGS/1) 27 Nisan Pazar günü planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Diyarbakır’da Filistinli Çocuklar İçin Yardım Kampanyası Düzenlendi

Diyarbakır’da Filistinli çocuklara destek için yardım kampanyası düzenlendi DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Mimar Sinan Ortaokulu öğrencileri Filistinli çocuklara destek için yardım kampanyası düzenledi. Mimar Sinan Ortaokulu …

Boşanmalardaki Artışın Nedeni: Anlaşılmayan Beklentiler

Anlaşılmayan beklentiler boşanmaları artırdı Aile Danışmanı Selver Yazıcı: “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” “2023’te 173 bin olan boşanma sayısı 2024’te 187 bin oldu” “Boşanmaların …

Sincan’da Özel Çocuk İçin Duygu Dolu Doğum Günü Kutlaması

Ankara’nın Sincan ilçesi Yenikent bölgesinde emniyet ve muhtarlık, özel ihtiyaçlı çocuğa doğum günü sürprizi yaptı. Ankara Sincan’ın Yenikent bölgesinde yürekleri ısıtan bir doğum günü kutlaması gerçekleşti. Sincan ve Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü …

Kadın Çiftçilerin İklim Değişikliğiyle Mücadele Eğitimi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mühendislik Fakültesi, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve kadın çiftçilerin bu süreçteki rolünü güçlendirmek amacıyla eğitim programı düzenledi. Mühendislik Fakültesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir