Sessiz çığlık: Her 36 çocuktan biri otizmli!

OMÜ’de Otizm Sempozyumu Gerçekleştirildi

Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Tanıdan Müdahaleye Otizm’ temasıyla 1’inci OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (OGEM) Otizm Sempozyumu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Yücesoy Özkan’ın katılımıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Yücesoy Özkan, 30 yıldır özel eğitimci olarak görev yaptığını ve son 20 yıldır da otizmli çocuklarla ve gençlerle çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, yaptığı açıklamada, “Otizm eylem planı, 2’nci otizm eylem planının planlanmasıyla birlikte illerde otizmle ilgili çalışmaların başladığını ve Samsun’un bu kapsamda bir sempozyum düzenlediğini vurgulayarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların önemine değindi. Eylem planının Türkiye genelinde bakanlıkların, üniversitelerin, STK’ların ve yerel yönetimlerin işbirliğini öngördüğünü belirterek, sempozyumun bu anlamda önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

DÜNYADA 36 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ DOĞUYOR

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli bireyin olduğu tahmin edildiğini ve dünya genelinde yapılan çalışmaların, 36 çocuktan birinin otizm spektrum bozukluğu tanısı aldığını gösterdiğini ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 700-800 bin 0-18 yaş arasındaki otizmli çocuk bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Prof. Dr. Yücesoy Özkan, otizmin doğuştan gelen bir farklılık olduğunu ve hayatımızda otizmli bireylerin varlığını bilerek daha anlayışlı ve bilinçli davranmamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?