Şubat ayı verileri açıklandı: Cari açık beklentileri aştı!

Türkiye’nin Cari İşlemler Hesabı Şubat Ayında Açık Verdi

Türkiye’nin cari işlemler hesabı şubat ayında 4 milyar 405 milyon dolar açık verdi. Ancak, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2 milyar 158 milyon dolar fazla kaydetti. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti.

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının şubat ayında 4 milyar 325 milyon dolar açık vermesini bekliyordu.

Yıllık Cari Açık ve Dış Ticaret Dengesi

Yıllıklandırılmış verilere göre, cari açık şubat ayında yaklaşık 12,8 milyar dolara ulaşırken, dış ticaret açığı ise 58,8 milyar dolar oldu. Hizmetler dengesi 62 milyar dolar, ikincil gelir dengesi ise 246 milyon dolar fazla verdi. Birincil gelir dengesi ise 16,4 milyar dolar açık verdi.

Hizmetler ve Yatırım Girişleri

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2 milyar 453 milyon dolar oldu. Taşımacılık hizmetleri ve seyahat kalemlerinden elde edilen net gelirler sırasıyla 1 milyar 167 milyon dolar ve 2 milyar 6 milyon dolar olarak kaydedildi. Şubat ayında doğrudan yatırımlar ise 11 milyon dolar net giriş gösterdi.

Portföy Yatırımları ve Kredi Kullanımı

Portföy yatırımları 2,6 milyar dolar net giriş kaydetti. Yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 25 milyon dolar ve DİBS piyasasında ise 675 milyon dolar net alış yaptı. Yurtdışından kredi kullanımında diğer sektörler 969 milyon dolar net kullanım gerçekleştirirken, bankalar ve hükümet 900 milyon dolar ve 120 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Döviz Rezervleri ve Gayrimenkul Yatırımları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz cinsinden net rezerv artışı 16,5 milyar dolar oldu. Yurtiçi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımları 190 milyon dolar, yurtdışı yerleşiklerin ise Türkiye’deki gayrimenkul alımları 134 milyon dolar olarak belirlendi.

Related Posts

Yumurta ihracatının kayda bağlanması fiyat istikrarını sağlayabilir

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurta ihracatının kayda bağlanmasının kısa vadede fiyatlarda istikrar sağlayabileceğini belirterek, “Yumurta fiyatlarında uzun vadede istikrarın sağlanması için arz ve talep esnekliğini, üreticinin yatırım motivasyonunu artırmak, yumurta ürünleri sanayisinin gelişimini sağlamak öncelik olmalı” dedi.

Akbank’tan yapay zekada sınırları aşan başarı

Global Finance, Akbank’ı hem yapay zekada hem de ödeme işlem yönetiminde Türkiye’nin ve Batı Avrupa’nın En İyi Bankası seçti.

2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belirlendi

Bazı sulama tesislerinden faydalananlardan 2025’te alınacak işletme ve bakım ücretleri belli oldu.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.