Devam eden kıymetli element madenciliğinin sürdürülemez olduğuna dikkat çeken bir kampanyayı yürüten RSC, Ukrayna’daki savaşı da hatırlatarak dünyadaki jeopolitik huzursuzluğun, elektrikli araç pilleri için kıymetli bir element olan nikel üzere gereçlerin fiyatlarında büyük artışlara neden olduğunu belirtti.
“İHTİYACIMIZ OLAN HAM HUSUSLARI TÜKETME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Maden pazarındaki istikrarsızlık, elektronik üretimini mümkün kılan “tedarik zincirlerini kaosa” sürüklerken, pil teknolojisinin bir başka değerli bileşeni olan lityum talebinin yükselmesi; fiyatlarının da 2021 ile 2022 ortasında neredeyse yüzde 500 artmasına neden oldu.
RSC lideri Prof. Tom Welton, “Teknolojideki tüketim alışkanlıklarımız son derece sürdürülemez durumda” dedi. Kelam konusu alışkanlıkların bizi, “ihtiyacımız olan ham unsurları tüketme riskiyle karşı karşıya bıraktığını” belirten Prof. Welton, bu alışkanlıkların “çevresel ziyanı artırmaya devam ettiğini” de kelamlarına ekledi.
AKILLI TELEFONLARDA KULLANILAN GELECEK YÜZYILDA TÜKENEBİLECEK ELEMENTLER
Galyum: Tıbbi termometrelerde, LED’lerde, güneş panellerinde, teleskoplarda kullanılır.
Arsenik: Havai fişeklerde ve ahşap kollayıcı olarak kullanılır.
Gümüş: Aynalarda ve güneş ışığında kararan reaktif lenslerde kullanılır.
İndiyum: Transistörlerde, mikroçiplerde, yangın yağmurlama sistemlerinde, Formula 1 otomobillerinde ve güneş panellerinde kullanılır.
İtriyum: Beyaz LED ışıklarda, kamera lenslerinde kullanılır ve birtakım kanserleri tedavi etmek için kullanılabilir.
Tantal: Cerrahi implantlarda, neon ışıkları elektrotlarında, türbin kanatlarında, roket ağızlarında ve süpersonik uçakların burun kapaklarında, işitme aygıtlarında ve kalp pillerinde kullanılır.
“ÜRETİLEN ELEKTRONİK ATIK ÖLÇÜSÜ HER YIL İKİ MİLYON TON ARTIYOR”
Tüm bunların yanında, üretilen elektronik atık ölçüsü her yıl yaklaşık iki milyon ton artıyor. Bunların yüzde 20’den azı toplanabilir ve geri dönüştürülebilir durumda. Prof. Welton, “Hükümetlerin daha sürdürülebilir üretime yatırım yapmak için geri dönüşüm altyapısını ve teknoloji işletmelerini elden geçirmesine muhtaçlığımız var” dedi.
RSC’nin yürüttüğü yeni araştırma, tüketicilerin daha sürdürülebilir teknolojiye artan eğilimini de ortaya çıkardı. 10 ülkede 10 bin şahısla yapılan çevrimiçi bir ankette iştirakçilerin yüzde 60’ı, eserin sürdürülebilir bir yolla üretildiğini bilseler tercih ettikleri teknoloji markasını değiştirme olasılıklarının daha yüksek olacağını söyledi. Anket ayrıyeten, insanların kendi elektronik atıklarıyla ne yapacaklarını bilmediklerini de ortaya koydu.