Trafikte hata yapmanın bedeli ağırlaşıyor: İşte madde madde yeni trafik cezaları

Plakasız Araç Kullananlara Ceza Arttırılıyor

Yeni düzenlemeye göre plakasız araç kullanan sürücülere verilen cezalar yükseliyor. Artık plakasız araç kullananlar 15 bin 712 TL’den 46 bin TL’ye kadar ceza ödeyecekler. Bu ihlalin bir yıl içinde tekrarlanması durumunda ise ceza miktarı 140 bin TL’ye çıkacak.

Plakada tahrifat yapanlara 140 bin TL, aynı eylemi bir yıl içinde ikinci kez yapanlara ise 280 bin TL para cezası uygulanacak. Başka araca ait ya da sahte plaka kullananlar da benzer şekilde 140 bin TL ile 280 bin TL arasında cezalarla karşılaşacaklar.

TESCİLSİZ VE HURDA ARAÇ SAHİPLERİ İÇİN CEZA ARTIYOR

Tescil belgesi olmadan trafiğe çıkan araçların cezası 9 bin 267 TL’den 46 bin TL’ye, hurdaya ayrılmış araçların trafikte kullanılması durumunda ise ceza miktarı 18 bin 677 TL’den 46 bin TL’ye yükseltilecek.

UYUŞTURUCU VE ALKOL ETKİSİYLE ARAÇ KULLANANLARA SERT CEZALAR

Uyuşturucu ya da uyarıcı madde aldıktan sonra araç kullanan sürücülere verilen ceza 47 bin 842 TL’den 150 bin TL’ye çıkarılacak. Alkolle araç kullananlar ise ilk ihlalde 25 bin TL, ikinci ihlalde 50 bin TL, üçüncüde ise 150 bin TL ceza ödemek zorunda kalacaklar. Ölçüm yaptırmayı reddeden sürücüler için de 150 bin TL ceza ve 5 yıl süreyle ehliyete el konulması öngörülüyor.

TRAFİKTE SALDIRGAN TAVIRLARA AĞIR CEZA

Saldırı kastıyla araç takibi yapanlara 180 bin TL idari para cezası verilecek. Ayrıca bu sürücülerin belgelerine 60 gün süreyle el konulacak ve psikoteknik değerlendirme yapılması şart koşulacak.

HIZ SINIRINI AŞANLARA KADEMELİ CEZA SİSTEMİ

Hız sınırı ihlallerinde cezalar kademeli olarak artacak. Yerleşim yerlerinde hız sınırını 66 km/s’den fazla aşan sürücülere 30 bin TL para cezası kesilecek.

TELEFONLA KONUŞMA CEZASI YÜKSELİYOR

Araç kullanırken cep telefonu ile konuşanlara kesilen ceza 2 bin 167 TL’den 5 bin TL’ye çıkarılıyor. İhlalin tekrarında ise ceza miktarı artarak devam edecek. Ayrıca sürücü belgesine 30 gün süreyle el konulacak.

EMNİYET KEMERİ İHLALİNE YÜKSELEN CEZA

Emniyet kemeri takmayanlara kesilen ceza 993 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltilecek. İhlalin tekrarlanması durumunda sürücü belgesine 30 gün süreyle el konulacak.

YASA DIŞI YARIŞLAR VE SOSYAL MEDYA CEZASI

İzinsiz yarış düzenleyenlere 16 bin TL, yarış yapanlara ise 46 bin TL ceza verilecek. Yarış yapanların ehliyetleri de iki yıl süreyle geri alınacak. Ayrıca trafik ihlallerini sosyal medyada özendirici şekilde paylaşanlara 25 bin TL idari para cezası uygulanacak.

KIRMIZI IŞIK İHLALİNE YENİ CEZA UYGULAMASI

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası artırılacak. İlk ihlalde 5 bin TL olan ceza, altıncı kez ihlal edildiğinde 80 bin TL’ye kadar yükselecek. Aynı zamanda ihlaller arttıkça ehliyetin geri alınma süresi de uzayacak. Altıncı ihlalde ehliyet tamamen iptal edilecek ve yeniden belge alabilmek için psikoteknik değerlendirme ile psikiyatri uzmanından olumlu rapor alınması gerekecek.

Bu sıkı cezaların trafik güvenliğini artırması ve kurallara uymayı teşvik etmesi bekleniyor. Cezaların artışı ile tekrar eden ihlallerde ağır yaptırımların devreye alınması, trafik disiplininin sağlanmasına katkı sağlayacak.

Related Posts

Rüzgâr yatırımları 1.5 milyar $’ı aşacak

Türkiye rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, rüzgâr enerjisi sektörünün bu yıl yatırım seviyesinin 1.5 milyar doları geçeceğini söyledi.

25 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 25 internet sitesi hakkında harekete geçti. SPK, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak izinsiz şekilde kaldıraçlı işlem sunan bu sitelere erişimin engellenmesi …

Gelişmekte olan ekonomilere Fitch freni: Büyüme beklentisi düştü

Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda yer alan 10 gelişmekte olan ülke (GOÜ) için öngörülen orta vadeli potansiyel büyüme oranı, GSYH ağırlıklı ortalama bazında yüzde 4,0’dan hafif bir düşüşle yüzde 3,9’a gerilediğini bildirdi. “Bu durum …

Yakın tarih neden en karanlık tarih oluyor? Lozan neden tartışılamıyor?

Lozan hakkında ne zaman mevzu açılsa hemen harekete geçen “konuşturtmayız”, “dokundurtmayız”, “sorgulatmayız” korosunun Türkiye’de hala kullandığı, muhafaza ettiği güçlü ve geniş bir etkinlik alanı olduğu çok açık. Bu etkinlik yüzyıldır gücünü tam da bu konuşturmamayı, sorgulatmamayı başarmaktan alıyor. Yakın tarihimizin düşünülemeyen, dokunulamayan, sorgulanamayan alanları o kadar fazla ki. Normalde bir tarihin en kolay yazılabilecek olanı en yakın olanıdır. Öyle olması gerekiyor çünkü şahidi,

Emeklilere kötü haber: Bayram tatili uzarsa maaş zammı düşebilir!

Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağı belirsizliğini koruyor. Olası bir uzatma, ekonomik hesapları ve temmuzda yapılacak maaş zamlarını etkileyebilir. Kararın dar gelirli yurttaşlar açısından sınırlı bir anlam taşıdığı yorumları yapılıyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları

Spot piyasada doğal gaz fiyatları