TÜİK verileri ‘özgün eser’ diye gizledi

TÜİK Verileri Mahkemeye ‘Özgün Eserim’ Diye Sunmuş

Milyonlarca emekli ve çalışanın düşük zam almasına sebep olduğu iddiasıyla dava açılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesabında kullandığı fiyat verilerini mahkemeye ‘özgün eserim’ diye sunduğu ortaya çıktı. TÜİK davasının avukatı Ali Erdem Gündoğan, verilerin özgün eser olmadığını, TÜİK’in bu yöntemle veri gizlemeye çalıştığını mahkemeye bildirdi.

Verileri Talep Etti

SÖZCÜ’ye konuşan Gündoğan, “Özgün eser diyerek gizlenen o veriler 2022’ye kadar her ay yayınlanıyordu. Gizli olacak hiçbir yanı yok. Açıklanmayan veriler yüzünden insanlar düşük zam aldı, yoksullaştı. Yoksulluk TÜİK’in özgün eseri haline geldi” dedi. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı asılsız veri davasında Ankara 6. İdare Mahkemesi ara kararla kurumdan enflasyon hesabında kullandığı ürün fiyatlarının listesini istemiş, TÜİK de verilerin sadece bir bölümünü ‘gizli’ notuyla sunmuştu. Avukat Gündoğan, mahkemeye verdiği ek beyan dilekçesinde, şifreli flaş bellekteki verilerin davacı taraf olarak kendilerine verilmesini, TÜİK’in gönderdiği bilgilerin eksik olup olmadığının bilirkişi tarafından incelenmesini, bilgiler tam gönderilmişse bilirkişi tarafından enflasyonun yeniden hesaplanmasını istedi.

TÜİK’in şirketlerle internetten aldığı fiyat bilgisini mahkemeye sunmayarak ara kararı ihlal ettiğini belirten Gündoğan, TÜİK’in 2005’ten 2022’ye kadar yayınladığı fiyat verilerini flaş bellekle mahkemeye sunarak, ‘özgün ve gizli’ olduğunu iddia etmesinin doğru olmadığını belirtti.

İki ayrı fiyat mı var?

Avukat Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in çarşı pazarın dışında perakendeci şirketlerden ikili protokolle fiyat topladığını ancak fiyatları ‘gizli veri’ diyerek mahkemeye vermediğini bildirdi. Gündoğan mahkemeye, “TÜİK neden iş yerleri ile ikili protokol yapma ihtiyacı duyuyor? Şirketler kamuya ayrı, TÜİK’e ayrı fiyat mı veriyor? Ayrı fiyat listesi yoksa veriler niçin gizleniyor” sorularını yöneltti.

Gündoğan, TÜİK’in alandan derlenen mal ve hizmet fotoğraflarını da gizli veri olduğu iddiasıyla göndermeyerek mahkemeden bilgi gizlediğini bildirdi.

Emekli taş kaynatmış Şimşek için para toplamıştı

TÜİK, yılın başından bu yana yine eylemlerin adresi oldu. KESK üyeleri mart ayında düşük zam oranlarını protesto etmişti. Tüm Emekliler Sendikası üyesi emekliler de TÜİK binası önünde taş kaynatmış, Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için para toplamıştı.

Related Posts

İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen evlerde oturanlar geceyi güvenle geçirdi

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen konutlarda yaşayanlar, geceyi evlerinde güven ve huzur içinde geçirdiklerini ifade etti.

Bakan Şimşek ABD’de yatırımcılarla buluştu

Bakan Şimşek, ABD’deki yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisinin güncel durumu ve geleceğe yönelik beklentilerini paylaştı. Enflasyonla mücadele, cari denge ve dış ticaret konularında hükümetin izlediği politikaları vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası üyesinden faiz indirimi açıklaması

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, ekonomik risklerin arttığı bir dönemde ECB’nin daha büyük faiz indirimlerini göz ardı etmemesi gerektiğini dile getirdi.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,5 yükselişle 10.300,00 puandan başladı.

Küresel piyasalarda Trump etkisi – 24 Nisan 2025

Küresel piyasalarda, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkilerine yönelik belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sık değişen söylemlerinin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir