Türkiye’de 2024’te 311 şirket incelemesi yapıldı

Rekabet Kurumu, “2024 Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nu Açıkladı

Rekabet Kurumu, son yayımladığı “2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nda geçen yıl gerçekleştirilen birleşme, devralma ve özelleştirme işlemlerine ilişkin detayları paylaştı.

Rapora göre, geçen yıl yürütülen 311 birleşme, devralma ve özelleştirme incelemesi sonucunda Türkiye kökenli şirketlerin bulunduğu 131 işlemde toplamda 191 milyar 917 milyon liralık işlem bedeli bildirildi. Bunun yanı sıra, 6 özelleştirme işlemi de incelenerek toplamda 31 milyar 363 milyon liralık işlem bedeli tespit edildi.

2024 yılında Türkiye kökenli şirketler için toplamda 137 işlem rapor edilirken, bu işlemlerin toplam değeri yaklaşık 223 milyar lira olarak belirlendi.

Geçen sene Türkiye kökenli hedef şirketlerin en çok yer aldığı sektörlerin başında, 23 işlemle “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” gelirken, en yüksek işlem değeri ise “mağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaret” alanlarında gerçekleşti.

Ayrıca, incelenen 6 özelleştirme işlemi arasında en yüksek bedelli özelleştirme, 16 milyar 522 milyon lira ile “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” alanında gerçekleşti.

Yabancı Yatırımcılarına Türkiye’den Yatırım

Geçen yıl Türkiye kökenli şirketlere yapılan 47 birleşme ve devralma işleminde, yabancı yatırımcıların en çok yatırım yaptığı ülkeler arasında 7 işlemle Hollanda ve 6 işlemle Fransa öne çıktı. Toplamda 99 milyar lirayı aşan yatırım tutarı bildirildi.

Diğer yandan, yurt dışında gerçekleşen 164 birleşme ve devralma işlemi incelenirken, toplam işlem bedelinin 17 trilyon 186 milyar lira olduğu görüldü. Yabancı yatırımcıların Türkiye ve yurtdışında gerçekleştirdiği toplam 211 işlem dikkat çekti.

Ekonomik faaliyet alanlarına göre sıralandığında, dünya genelinde bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, diğer gıda maddelerinin imalatı, parasal aracı kuruluşların faaliyetleri, tarımsal ham madde ve canlı hayvanların toptan ticareti, taşımacılık için destekleyici faaliyetler sektörleri öne çıktı.

Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini ortalama 12 günde sonuçlandırırken, söz konusu dönemde 2 işlemi nihai incelemeye aldı.

Related Posts

AdaletKart Sözleşmesi Yenilendi

Param, Adalet Bakanlığı ile AdaletKart sözleşmesini 3 yıl daha uzattı, yenilikçi hizmetler sunacak.

Bakan Yumaklı: Üreticilerimize hayvan başına yıllık 18 bin lira destek vereceğiz

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ne ilişkin, “Hak sahibi üreticilerimize hayvan başına aylık 1500 lira, yıllık toplam 18 bin lira bakım ve besleme desteği vereceğiz.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi! İşte kazandıran ve kaybettiren sektörler? (17 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 75,38 puan ve yüzde 0,74 artışla 10.196,90 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 38,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,90 …

Yumurta fiyatlarına zam

Yumurta fiyatları yeniden tırmanmaya başladı. Yumurta üreminde önde gelen iki şehirde toptan fiyatlara zam geldi.

Yatırımcıların gözdesi banka, altının 4 bin dolar olacağı tarihi yeniledi

Yatırım bankası Goldman Sachs, merkez bankalarının güçlü alımları ve jeopolitik riskler nedeniyle altında yükseliş öngörüsünü korudu. Banka, ons altının 2025 sonunda 3 bin 700 doları, 2026 ortasında ise 4 bin doları bulacağını tahmin ediyor.

Milyonlarca emekli ve memur bekliyordu: Ödemeler bu hafta başlıyor

Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranlarının toplamı yüzde 16,67 olarak hesaplanırken memur ve emeklilerin alacağı zam oranı da belli oldu. Temmuz ayında yapılan maaş artışları sonrası, memurlar ve emekliler için zam farkları bu hafta itibarıyla yatmaya …